Unul din cinci romani considera contextul economic actual oportun pentru deschiderea unei afaceri, iar peste 10% vor sa devina antreprenori in urmatorul an, potrivit unui studiu realizat recent.
20% dintre romani considera mediul economic romanesc oportun pentru deschiderea unei afaceri, arata un studiu efectuat de Novel Research la initiativa Provident Financial Romania in perioada 9-21 octombrie 2013 pe un esantion de 1.012 respondenti.
Astfel, 10,4% dintre romani sustin ca au in plan sa porneasca o afacere in urmatorul an, iar alti 2,4% au demarat deja actiunile necesare pentru infiintarea propriei firme. Peste un sfert sunt de asemenea interesati si pregatiti sa devina antreprenori, insa nu cred ca vor realiza acest lucru in decurs de un an.
Aproximativ 37% dintre respondenti au experimentat antreprenoriatul, insa doar 12,2% sunt activi in prezent, releva studiul. 4 din 10 romani au in plan sa devina antreprenori in urmatoarea perioada, iar din punct de vedere al entitatii juridice, aproape jumatate (47,5%) dintre ei ar alege PFA, aproximativ 32% ar opta pentru SRL, in timp ce numai 0,8% se gandesc la o societate pe actiuni.
Investitia necesara
28% dintre respondenti considera ca pornirea unei afaceri presupune o investitie de pana la 15.000 de lei si 1 din 4 romani spun ca ar apela la o institutie financiara daca ar avea nevoie de bani pentru demararea sau dezvoltarea unei afaceri.
Aproximativ jumatate din cei chestionati plaseaza investitia pentru inceperea unei afaceri intre 15.000 si 50.000 de lei, iar 24,3% considera ca este nevoie de o finantare de peste 50.000 de lei. 24,2% dintre romani ar obtine aceasta investitie din imprumuturi la prieteni sau membri ai familiei, 22,1% ar apela la programe guvernamentale si 20,7% la fonduri de investitii pentru afaceri.
Investitia in