Barajul Siriu reprezintă o dovadă că natura și omul pot lucra împreună și că, prin „eforturi comune”, pot îmbunătăți semnificativ o zonă. Dintr-un loc banal, înconjurat de coline și păduri obișnuite, dar cu un lac fascinant, acțiunea omului „a suplimentat” eforturile naturii și a creat un obiectiv turistic de o frumusețe aparte. Puțini știu că la Siriu există izvoare de apă termală, care ar putea ridica simțitor cotația zonei.
Foarte aproape de lac se afla stațiunea Băile Siriu, micuță și cochetă, cu izvoare feroase și termale. Din păcate, facilitățile turistice nu au fost foarte multe, iar apele sunt foarte slab mineralizate. Odată cu construirea barajului, adevăratele băi ale Siriului au fost acoperite de apă.
Mai jos, la circa un kilometru de cabana Valea Neagră, există însă un izvor de apă termală pe care autoritățile comunei Siriu intenționează să o capteze și
s-o aducă pe domeniul public. Un proiect pe cât de îndrăzneț pe atât de costisitor, însă primarul comunei speră să primească ajutorul responsabililor de la județ pentru introducerea zonei Siriu în circuitul turistic care, spre surprinderea multora, nu este, dar și în disponibilitatea investitorilor privați de a contribui financiar la punerea lui în practică.
„Ar putea alimenta două bazine de înot”
„Din păcate, în prezent apa termală se pierde. Am făcut demersuri la Agenția Națională a Resurselor Minerale, pentru a reuși valorificarea acestei resurse. De trei ani tot fac demersuri acolo. Acum două săptămâni au venit, au făcut măsurători și acum așteptăm nota de constatare și abia apoi urmează să primim aviz de exploatare. Probabil vom plăti o redevență, pentru că izvorul este proprietatea Agenției Naționale a Resurselor Minerale. Apa termală are în jur de 67 de grade Celsius și, răcită cu alte izvoare naturale din zonă, ar putea alimenta două bazine de înot. Acest lucru