La câteva luni după anunţarea rezultatelor de la Bac, şefii de la Ministerul Educaţiei au prezentat reuşitele şi eşecurile şcolilor din ţară. În timp ce 16 licee au înregistrat o rată de promovare de 100%, la polul opus, cu rezultate ruşinoase, sunt câteva instituţii din raioanele de nord.
Agenţia de Asigurare a Calităţii a prezentat raportul pe Bacalaureat din acest an. Astfel, din cele 480 de licee din ţară, doar 16 au promovat Bac-ul sută la sută. În top se află Liceul „Mircea Eliade“ din Chişinău, unde toţi 38 de absolvenţi au susţinut cele patru probe, având o medie de 8,58.
Secretul succesului
Directorul instituţiei, Grigore Vasilache, spune că secretul succesului sunt profesorii buni şi elevii responsabili. „Examenele sunt făcute pentru elevul mediu, dar la «Mircea Eliade» elevii înţeleg că vin la liceu să studieze, nu să piardă timpul. În septembrie, am rugat copii să nu coboare nivelul pe care l-au setat cei de anul trecut“, spune cu mândrie Grigore Vasilache.
Cele 16 licee fruntaşe se deosebesc prin numărul de candidaţi care au intrat în examen şi media lor. Bunăoară, niciun elev n-a picat la Liceul Teoretic Hârjauca din Călăraşi, dar aici doar şase absolvenţi au dat Bac-ul, înregistrând nota medie de 6,60. O sutime îi desparte pe cei de la Liceul de Limbi Moderne şi Management din Chişinău (cu nota 7,52) şi pe cei de la Liceul Teoretic „Alecu Russo“ (7,53), din Capitală. La prima instituţie doar de nouă elevi au susţinut examenele, faţă de cei 49 la Liceul „Alecu Russo“.
„Secretul succesului constă în cadrele didactice remarcabile. Chiar dacă cei care scriu Bac-ul sunt elevii, anume profesorii îi ghidează şi le spun cum să-şi expună gândurile. De aceea, copiii plecau la examen siguri pe sine, liniştiţi şi cu ciocolată în buzunare, nu cu telefoane mobile“, povesteşte Irina Muntean, directoarea Liceului „Alecu Russo“.
Expl