Românii ortodocşi şi greco catolici pot servi astăzi, joi 14 noiembrie, ultima masă “de dulce” dinaintea Sărbătorii Naşterii Domnului. Postul Crăciunului, ţinut anual de creştini în perioada 14 noiembrie – 25 decembrie, începe în acest an vineri 15 noiembrie, fiind de altfel şi prima zi în care se mânâncă hrană de post.
Postul Crăciunului durează şase săptămâni şi a fost rânduit de biserică pentru a-i pregăti pe credincioşi pentru marea sărbătoare a Naşterii Mântuitorului Isus Hristos. În această perioadă, adevăraţii creştini ţin post. Alături de fapte bune, de rugăciune şi smerenie, postul este un mijloc pentru dobândirea virtuţilor, dar şi un “tratament” pentru detoxifierea organismului. Creştinii care se pregătesc pentru acest post trebuie să ştie că este desăvârşit atunci când abţinerea de la mancărurile “de dulce” este unită cu efortul spre virtute şi progres spiritual. Specialiştii susţin că perioada postului, în care se găteşte fără carne, ouă, lactate, dar şi produse animale, este indicată şi pentru curăţarea organismului de toxine. Postul este binevenit pentru organism însă nu poate fi ţinut de orcine, pentru că pe durata lui se elimină din alimentaţie proteinele de origine animală, care conţin aminoacizi esenţiali care sunt indispensabili bunei funcţionări. Astfel, postul nu este indicat pentru perioade lungi. Femeile însărcinate, copiii de până în 16 ani, dar şi alte persoane care suferă de diferite afecţiuni, nu este indicat să ţină post. Recomandabil este hrana gătită sănătos, fructe şi legume proaspete sub formă de salate. Potrivit tradiţiei creştine, în cele 40 de zile de post, persoanele care postesc pot mânca doar produse vegetale, fără carne şi produse lactate, iar în toate zilele de sâmbătă şi duminică au dezlegare la peşte.
Superstiţii în perioada postului
Perioada postului Crăciunului este una cu foarte multe supersti