Clujul a ajuns din nou pe harta premierelor medicale din România, dar şi din Europa de Sud-Est. O echipă de medici de la Clinica de Gastro-entero-logie, condusă de profesorul Marcel Tanţău, a reuşit să revoluţioneze chirurgia laparoscopică. Cu ajutorul unui endoscop dotat cu o cameră video, medicii clujeani au operat o pacientă diagnosticată cu o boală gravă a esofagului. Datorită noii metode, pacienta a stat spitalizată doar 4 zile, nu are nici o cicatrice în urma operaţiei, iar recuperarea se face fără nici un fel de probleme, spun medicii.
Până acum, această afecţiune a esofagului, denumită Achalzie, putea fi tratată doar prin tehnici repetate de dilatări cu balon endoscopic sau printr-o intervenţie laparoscopică în urma căreia pacientul nu se refăcea în totalitate. Toate dezavantajele post operatorii dispar odată cu noua tehnică de chirurgie endoscopică, făcută cu un aparat modern în valoare de peste o sută de mii de euro la clinica Medicală III din Cluj-Napoca.
"Pacientul nu are nici o cicatrice, noi introducem pe gură endoscopul, facem o plagă în mucoasa esofagiană, pătrundem pe sub mucoasă, ajungem la muşchi, îl tăiem şi gata", a specificat Marcel Tanţău, medic primar gastroenterologie.
Lipsa banilor din sistemul sanitar face însă ca astfel de intervenţii să devină un lux. Iar un singur aparat performant, cum este acesta, nu este suficient la cele câteva sute de pacienţi care ajung zilnic la secţiile de gastroenterologie.
"Zilnic suntem depăşiţi de afluxul mare de bolnavi care vin din tot Ardealul şi nu doar din Ardeal, vin din sud şi chiar din Bucureşti şi nu ştim în perspectivă cum vom face faţă; mergeţi în Franţa, găsiţi pe coridor acolo câte 50-60 de endoscoape agăţate, noi avem 2-3", a menţionat profesorul Vasile Andreica, şeful secţiei Gastroenterologie II Cluj.
Dacă în spitalele mari din România s-ar face investiţiile mini