Clădirea în stil baroc a fost construită în a doua parte a secolului al XVIII-lea de contele Jozef von Brukenthal. Acum din superbul castel, un veritabil obiectiv turistic nu a mai rămas decât o ruină.
Palatul Brukenthal este o construcţie impunătoare cu peste 30 de camere, fiecare fiind dotată cu o sobă deosebită de teracotă, iar podeaua este din lemn de stejar. Acesta şi-a dorit o reşedinţă solidă şi a înzestrat castelul cu ziduri de peste un metru grosime. A fost afectat grav de un incendiu, iar în anii 40 a fost renovat de oameni care nu-i ştiau valoarea. Astfel, frescele de pe pereţi au fost acoperite cu var. Astăzi mai sunt doar sobele de teracotă, iar clădirea stă să cadă. Castelul a intrat în patrimoniul Romsilva în anul 2002. A ajuns însă o ruină deoarece compania nu are bani ca să îl renoveze.
O parte din faţadă s-a prăbuşit şi în loc de restaurare a fost acoperită cu folie. Acum Ministerul Culturii şi Consiliul Judeţean ar vrea să îl preia, dar nu se ştie încă de unde vor veni şi fondurile pentru reabilitare.
„Castelul a fost abandonat de mai mulţi ani şi din cauza apei care s-a infiltrat, ţinând cont că acoperişul s-a degradat, corpul central s-a prăbuşit. Am prezentat un raport Ministerului Culturii cu soluţii în vederea protejării acestui monument istoric. Este nevoie de consolidări de structură, intervenţii la şarpantă, învelitoare şi reparaţii masive la interior. Repretentanţii Direcţiei de Cultură spun că nu doar lucrările propriu-zise costă foarte mult, ci şi proiectarea, avizele şi întreaga documentaţie aferentă. Reabilitarea acestui monument este un proiect structural şi interdisciplinar. El presupune, pe de o parte, identificarea biodegradărilor, dar şi analize istorice, cercetări arhitecturale şi funcţionare. Este nevoie de un studiu de fezabilitate, pentru a se găsi şi o funcţiune ulterioară a clădirii“, a declarat dire