Se retrocedează haotic, aiurea şi începe să coste aprig. Ar mai putea fi lovit şi Băsescu puţin, acum că a luat un credit foarte uşor şi apoi a dat şi peste nişte sute de hectare foarte fertile. Deci se propune înfiinţarea unor comisii parlamentare de anchetă:
“Colegii mei parlamentari au propus şi astăzi am discutat, în cadrul grupurilor, vom discuta şi în cadrul USL pentru a fi un demers comun, două comisii de anchetă, una legată de modul în care s-au făcut retrocedările, în special în Ardeal, pentru că tot felul de documente false şi interpretări greşite ale diverselor legi s-a ajuns la retrocedare unor sate întregi, nu mai vorbesc de mii de hectare de pământ, păduri şi toate celelalte lucruri s-au întâmplat. Şi Parlamentul trebuie şi are dreptul constituţional de a face o comisie de anchetă şi un raport pe baza căreia să poată lua măsuri atât Guvernul, cât şi justiţia. Şi, de asemenea, colegii din comisia juridică au propus şi au discutat şi astăzi despre o comisie de anchetă legată de modul în care instituţii ale statului şi persoane ocupând funcţii oficiale s-au implicat în activităţi private de verificare şi pentru achiziţionarea unor terenuri pentru persoane private”, a detaliat premierul Ponta. (agerpres)
Anul ăsta s-a schimbat iar legea retrocedărilor. Premierul a spus că e împotriva samsarilor. La puţin timp în presă a apărut un caz de urgentare a plăţilor pentru un samsar, cu Ponta premier. Dar astea-s anecdote.
De la ce pornim? De la o lungă istorie a retrocedărilor (o primă parte citiţi aici). Pe scurt, pînă în ‘96 preocuparea a fost pentru chiriaşi. Apoi, ca o compensare, a început legiferarea pe retrocedări din ce în ce mai generoase. Culmea a fost atinsă după minirevoluţia portocalie românească, cu figuri precum Tăriceanu, Băsescu, Macovei în frunte. Retrocedarea a prins şi mai mare avînt.
Filozofia. De aceea, deşi probabil