Lupta pentru presedintie intra, cu un an inaintea alegerilor, in linie dreapta. Se vorbeste de stanga, de dreapta, de centru-stanga sau centru-dreapta. La aproape 25 de ani de la Revolutie, in Romania exista in continuare un singur partid adevarat: PSD.
Teoretic, el ocupa stanga esicherului politic. In afara de el, mai exista un mic partid numit PNL. De dreapta. In Romania, exista si partidul etnic numit UDMR, care merge intotdeauna cu minoritatea maghiara si cu majoritatea care ii ofera un os de ros. Toate celelalte numite partide de pe scena politica romaneasca sunt, de fapt, grupari sau formatiuni anti-PSD.
PSD-ul ocupa singur intre 40% si 50% dintre preferintele electoratului. Niciodata insa, dupa 1992, peste 50% de unul singur. Procentul este normal intr-o tara ca a noastra, cu cetateni saraci, imbatraniti, tot mai putin educati. PSD-ul, adica stanga, vrea taxe mai mari si ajutoare pentru asistati social.
PNL-ul, de dreapta, are un electorat real in jur de 10%. Este chiar mult in Romania. Dreapta este reprezentata, in general, de oamenii de afaceri, de cei care doresc impozite mici, profituri mari, mana de lucru ieftina pentru intreprinderile lor si interventia minimala a statului in economie.
Toti ceilalti isi spun de dreapta sau de centru, dar in realitate sunt anti-PSD. Sau anti – anumitor persoane din PSD. PSD-ul, cel mai important partid, a dat si figuri marcante, asa cum sunt Ion Iliescu sau Adrian Nastase. Multi sunt anti-PSD, fiindca asa au ramas din vremea lui Iliescu. Sau sunt anti-PSD, fiindca l-au considerat pe Nastase arogant.
In jocul prezidentialelor au aparut cateva scenarii mai clar conturate. Daca USL ramane unit, Crin Antonescu merge la Cotroceni din primul tur, iar Traian Basescu – la NATO sau la ferma din Fundulea. Daca USL va avea doi candidati, de pilda Victor Ponta si Crin Antonescu, atunci ei vor merge in tu