În aceste zile, la Slatina, are loc sesiunea de informare a cetăţenilor din cadrul proiectului „Managementul Comun al Riscului în Zona de Frontieră a Dunării”, proiect cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013. Judeţul Olt este parte integrantă din acest proiect.
În organizarea Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Olt, ieri, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Olt, s-a dezbătut tema „Poluarea”. Invitat la eveniment a fost şi Ioan Bordianu, managerul de proiect, din cadrul Gărzii Naţionale. Lucrările seminarului au fost deschise de prefectul judeţului Olt, Cătălin Rotea, care a subliniat importanţa acestui proiect. Florin Homorean, comisarul şef al Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Olt a relevat faptul că, prin acest proiect, la nivelul judeţului, se urmăreşte îmbunătăţirea timpilor de reacţie şi a capacităţilor instituţionale în cazul în care se produce o poluare accidentală. Deja, într-o primă etapă, Garda de Mediu Olt a primit o parte din dotările necesare în cazul intervenţiilor.
„Pe lângă dotarea tehnică, proiectul mai presupune îmbunătăţirea metodologiilor de inspecţie şi control în domeniul protecţiei mediului, atât în România cât şi în Bulgaria, pentru a găsi o metodă comună de abordare şi a urmări fiecare dintre părţi ce controlează şi cum controlează fenomenul poluării”, a spus Homorean.
Proiectul prezentat la Slatina are ca obiectiv general îmbunătăţirea pregătirii pentru intervenţie, prevenire eficientă, monitorizare şi atenuarea efectelor dezastrelor şi consecinţele lor, în lupta pentru combaterea poluării şi a factorilor de mediu în zona eligibilă. Valoarea totală a proiectului se ridică la 11,5 milioane de euro, din care Garda Naţională de Mediu beneficiază de 2,65 milioane de