Un top realizat la nivel naţional, pe baza preţurilor raportate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale plasează Botoşaniul printre judeţele în care carnea de vită este ieftină, cu preţuri între 11 şi 12,5 lei. Realitatea din piaţă este, însă, cu totul alta.
Comercianţii de carne de vită din hală vând vrăbioara de viţel cu 17,5 lei pe kilogram, pulpa de viţel fără os cu 19,5 lei şi carnea de viţel fără os cu 18,5 lei.
La nivelul judeţului sunt înregistrate 120.000 de bovine, Botoşaniul ocupând locul trei pe ţară ca resursă în acest domeniu. Fermierii botoşăneni vând şi cumpără bovine cu preţuri ce variază între 2.500 şi 3.500 de lei.
Potrivit topului naţional, o familie de două persoane consumă, în medie, doar un kilogram de carne de vită pe lună. La Botoşani, cotletul de porc costă în jur de 16,5 lei.
Şi în sectorul lactate, Botoşaniul deţine o poziţie fruntaşă în topul alimentelor ieftine.
Potrivit statisticilor, în pieţele din judeţ, laptele se vinde cu 1,5-2,5 lei pe litru. La piaţă, însă, laptele este vândut cu 2-2,5 lei pe litru.
Deşi preţurile sunt mai mici decât în restul ţării, botoşănenii susţin că alimentele sunt scumpe pentru veniturile lor. Salariul mediu în judeţ este de 1.100 de lei, valoare cu peste 400 de lei mai mică decât cea naţională. Şi pensiile medii sunt mai mici cu cel puţin o sută de lei. Pensia medie la nivel naţional este de 760 de lei.
Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a ziarului „Monitorul de Botoşani”.
Un top realizat la nivel naţional, pe baza preţurilor raportate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale plasează Botoşaniul printre judeţele în care carnea de vită este ieftină, cu preţuri între 11 şi 12,5 lei. Realitatea din piaţă este, însă, cu totul alta.
Comercianţii de carne de vită din hală vând vrăbioara de viţel cu 17,5 lei pe kilogram,