Peste 500 de doze de vaccin împotriva cancerului de col uterin au expirat în depozitele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, fiindcă medicii n-au avut cui să administreze serul. Vaccinurile ar fi trebuit folosite pentru imunizarea gratuită a adolescentelor cu vârste între 12 şi 14 ani, tinerelor de liceu, studentelor şi femeilor peste 24 de ani, însă acțiunea de imunizare, a doua de acest gen, s-a transformat într-un nou eşec. Nici în acest an părinţii nu şi-au dat acordul pentru vaccinarea fetiţelor, speriaţi fiind de vârsta prea mică şi eventualele efecte secundare ale serului, în timp ce restul persoanelor de sex feminin eligibile pentru imunizare au manifestat lipsă de interes.
Datele centralizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava arată că, în 2013, în şcolile sucevene nu a fost administrat nici măcar un singur vaccin anti HPV (împotriva infecţiei cu virusul papilloma, responsabil de apariţia cancerului de col uterin) la elevele între 12 şi 14 ani. În total, medicii au administrat zece doze de ser, însă toate la tinere de peste 20 de ani, care s-au adresat cabinetelor de ginecologie sau de planning familial din judeţ. În acest an, au fost complet imunizate, cu cele trei doze necesare, şapte persoane de sex feminin, una cu vârsta între 20 şi 24 ani şi restul cu vârste peste 24 ani, precizează evidenţele DSP.
România, pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin
Aceleaşi statistici mai arată că, în 2012, în judeţ au fost imunizate împotriva cancerului de col uterin 121 de persoane de sex feminin, dintre care 55 au primit a treia şi ultima doză de ser, restul aflându-se la prima sau a doua doză. Şi anul trecut acţiunea de imunizare s-a derulat cel mai bine în cabinetele ginecologice şi de planning familial şi nicidecum în şcoli, unde pentru administrarea vaccinului este nev