La sfârşitul acestei luni, pe 29 noiembrie, se va trage linie în campania demarată de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor „Tinerilor le place să încerce. Ia atitudine!”. Scopul campaniei îl reprezintă informarea elevilor din şcoli despre existenţa mijloacele contraceptive şi a cabinetelor de planing familial, demersul medicilor fiind justificat de statistici conform cărora România este una dintre ţările cu cea mai ridicată rată de avorturi din Europa.
Numărul de avorturi în rândul tinerelor cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani a atins cote alarmante în 2010, dar nici în ultimele statistici, stuația nu se prezintă cu mult mai bine.
În 2009, în județul Bihor s-au înregistrat în total 2.593 de întreruperi de sracină, dintre care 9 cazuri la tinere de sub 15 ani și 248 la tinere cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani. În 2010 s-au înregistrat 2.550 de avorturi, dintre care 4 au fost făcute de fete care nu împliniseră 15 ani și 345 de către fete cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani.
În 2011 s-a înregistrat o scădere a numărului de avorturi, dar o creștere a numărului de avorturi la categoria de vârstă de sub 15 ani. În total, în 2011 s-au făcut 2.009 avorturi dintre care 11 la categoria de vârstă de sub 15 ani și 173 la fete cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani.
a spus Călin Sonea, coordonatorul Departamentului de Sănătate Publică din cadrul DSP Bihor.
În paralel cu aceste cazuri, înregistrate în sistemul de stat, sunt alte sute de avorturi făcute în sistemul privat, acolo unde nu există statistici și unde fetele preferă să meargă pentru că vor să țină „la secret” incidentul sau se așteaptă la condiții de tratament mai bune.
Toate aceste statistici pot fi schimbate în bine cu ajutorul educaţiei sexuale, capitol la care româncele nu stau prea bine. Conform unui studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP) în perioad