O gorjeancă plecată în America, amică a poetului Laurian Stănchescu, a vrut să facă un bine şi a acoperit cu folie bârnele ce au mai rămas din adevărata casă a sculptorului Constantin Brâncuşi de la Hobiţa. Mai mult, folia nu a ajuns pentru toate lemnele, astfel că unele sunt tot în ploaie. Atunci şi localnicii au fost mulţumiţi gândindu-se că astfel vor proteja ce le-a mai rămas de la Brâncuşi, dar acum şi-au dat seama că lemnele vor putrezi mult mai repede. Moştenitorul terenului pe care e casa lui Brâncuşi, Emil Brâncuşi, e dispus să dea terenul pentru că şi aşa e blestemat, spune el. Dar are o condiţie.
La jumătatea lunii octombrie, Laurian Stănchesu a ajuns la Hobiţa împreună cu Magdalena Oprişescu, o gorjeancă plecată de 20 de ani în Statele Unite ale Americii. Aceasta a strâns bani pentru a acoperi cu folie bârnele care au mai rămas din casa lui Constantin Brâncuşi. Pentru că banii nu au fost suficienţi, o parte din lemne au rămas tot sub cerul liber.
„Cât au cumpărat, atât am pus“
Deşi localnicii din Hobiţa au ajutat atunci la învelirea bârnelor în folie de plastic pentru a fi protejate de vremea rea din timpul iernii, acum aceştia şi-au dat seama că au făcut o mare greşeală. Învelite în plastic, lemnele vor putrezi mult mai repede. Acum, Emil Brâncuşi stă şi se uită. „A venit o doamnă care a zis că face voluntariat din SUA, a luat folia, iar noi am ajutat să o pună peste bârne. Nu a fost suficientă, dar cât au cumpărat atât am pus. Au zis că vor să protejeze ce a mai rămas din casa lui Brâncuşi. Am crezut că se mai protejează lemnele astea, dar cu folia pe ele mai rău putrezesc. Trebuiau mai de mult să fie protejată casa. Era acoperită, dar au fost nişte probleme şi acoperişul a fost dat jos. Folia face mai mult rău. A mai venit Stănchescu care filmează şi pleacă. Nu poate să facă nimic“, susţine Emil Brâncuşi.
Terenul pe car