Sucevenii au acumulat datorii imense la plata căldurii şi apei calde de care au beneficiat de la Termica, mai puţin de o treime din asociaţiile de proprietari din oraş fiind cu plata la zi, iar acestea sunt, de regulă, asociaţii mici, uneori chiar şi numai pe o scară de bloc.
Situaţia dezastruoasă a datoriilor populaţiei către Termica a fost prezentată ieri în şedinţa lunară cu asociaţiile de proprietari, atât primarul Ion Lungu, cât şi administratorul special al societății, Ovidiu Dumitrescu, trăgând un semnal de alarmă.
„Problema achitării consumurilor este una serioasă, care devine din ce în ce mai fierbinte. Doar 28 de asociaţii de proprietari sunt cu plata la zi. Dacă am aplica întocmai legea şi contractele în vigoare, doar aceste 28 de asociaţii ar trebui să beneficieze de energie termică”, a spus Ovidiu Dumitrescu, care a prezentat o situaţie cu datoriile asociaţiilor la data de 31 octombrie.
Termica are de recuperat nu mai puţin de 155 de miliarde de lei vechi, fără a fi luată în calcul producţia de energie termică a lunii octombrie.
„La majoritatea asociațiilor, abia se plăteşte energia termică consumată iarna trecută. Este un decalaj greu de suportat, care este şi unul din cauzele pentru care Termica a ajuns cum a ajuns. Nu cred că această situaţie va fi acceptată de un operator privat, aşa cum este acum”, a spus administratorul special al Termica, societate care a devenit doar un intermediar între producătorul de energie termică şi consumatorii finali, sucevenii racordaţi la sistemul centralizat.
Faptul că încasările de la populaţie nu acoperă nici măcar ceea ce se consumă pentru producerea energiei termice este evident.
„Luna trecută s-a încasat 1,3 milioane de lei de la asociaţiile de proprietari, când numai gazul metan consumat a costat două milioane de lei, iar energia electrică utilizată şi apa industrială, alţi 700