Banca Naţională a României (BNR) a protejat sistemul bancar şi contractele de credit care cuprind clauze abuzive, invocând necesitatea asigurării stabilităţii financiare, ceea ce nu avantajează nici clienţii, nici băncile, a declarat ieri Alin Iacob, preşedintele Consiliului Director al AURSF (Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare). Domnia sa a spus: "Cel puţin la nivelul BNR a existat o atitudine de protejare a sistemului bancar şi a contractelor existente, cu clauze
Dar stabilitatea sistemului bancar nu poate fi obţinută cu preţul dreptului la o viaţă decentă a consumatorului".
Domnia sa a amintit că, în perioada 2005-2008, clienţii aveau un grad înalt de încredere în sistemul financiar şi nu se aşteptau ca bancherii să introducă în contractele de credit predefinite clauze abuzive, mergând pe buna-credinţă a acestora.
Preşedintele AURSF este de părere că sistemul bancar ar trebui să vină în întâmpinarea clienţilor şi să încerce să găsească o soluţionare amiabilă a nemulţumirilor, pentru a evita creşterea numărului de procese îndreptate împotriva lor. "Dacă vor face acest lucru, stabilitatea financiară obţinută va fi una temeinică şi va permite evitarea la apelul instanţei", a susţinut Alin Iacob.
Asociaţia solicită BNR şi Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să constituie Consilii Consultative, similare celor care există pe lângă autorităţile de supraveghere financiară din alte ţări europene, să îi transmită propunerile de reglementări supuse procesului de dezbatere publică pentru a face observaţii, şi să publice pe paginile de internet proprii răspunsurile primite în cadrul acestui proces.
De asemenea, AURSF propune înfiinţarea unui Ombudsman bancar independent, susţinut din resurse publice, ale cărui decizii să fie obligatorii pentru bănci, şi eliminarea sau reducerea procentului aferent impozitului pe dobân