„Consiliul Național al Elevilor anunță desfășurarea unei greve japoneze în rândul elevilor, în data de 13 noiembrie 2013. Elevii vor purta asupra lor banderole albe, în semn de protest pentru subfinațarea sistemului educațional, iar în unele județe vor lua parte chiar la marșuri și acțiuni de protest, alături de studenți, după orele de curs….”.
Această declarație venea marți seară, de la Consiliul Național al Elevilor. La ora la care citiți aceste rânduri, greva elevilor – prima din istoria de după 1989 - cu siguranță se va fi terminat. Eșec sau succes, nu mai are importanță. Ceea ce este cel mai important este mesajul care vine din partea discipolilor noștri și, anume acela că s-au săturat, că ajunge!
Ei cer alocarea a 6% din produsul intern brut pentru Educație, dotarea corespunzătoare a unităților de învățământ în condițiile în care au existat destule instituții fără autorizație sanitară de funcționare, cu toalete în curte, fară apă potabilă, cu sobe vechi și degradate. Ei își doresc în școlile lor laboratoare, biblioteci, baze sportive și spații destinate activităților extra-curriculare.
Manifestul lor cere decontarea integrală a cheltuielilor de transport pentru elevii navetiști, adaptarea învățământului tehnologic la cerințele agenților economici, creșterea alocațiilor - în condițiile în care valoarea cuantumului alocației pentru elevi nu a mai crescut din anul 2009 - și manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a.
Revendicările acestora ar trebui să atragă atenția autorităților și tuturor factorilor de decizie. Acestea trebuie să militeze pentru creșterea finanțării pentru Educație. Așa cum afirmă acești tineri, Educația reprezintă calea spre dezvoltarea unei societăți puternice.
„Consiliul Național al Elevilor anunță desfășurarea unei greve japoneze în rândul elevilor, în data de 13 noiembrie 2013. Elevii