Românii sunt săraci, într-o ţară bogată. Nivelul de trai este penultimul între statele Europene. În schimb, când vine vorba despre resurse, România este printre primele. Petrolul, gazele naturale şi cărbunele sunt doar câteva dintre bogăţiile cu care ţara noastră se află în top.
România este în top în Europa când vine vorba de extracţia de petrol. Pe locul 5, mai exact, înaintea Germaniei, spre exemplu. Stăm bine şi la extracţia de gaze naturale. În 2011 eram pe locul 5 în Uniunea Europeană, devansând Italia.
Cifre care ne fac, suprinzător, aproape independenţi de gazul Rusesc. Doar 22% din necesarul de gaze naturale al României provine din import. Asta în condiţiile în care Germania sau Bulgaria sunt dependente în proporţie de aproape 90%.
O altă sursă importantă de energie, cărbunele, se găseşte din belşug în subsolul României. Acum 2 ani eram pe locul 7 în Uniunea Europeană, cu peste 35,5 milioane de tone extrase pe an.
O asemenea bogăţie ar trebui să se vadă şi în buzunarele românilor. Dar acest lucru nu se întâmplă. Când e vorba de trăit bine, românii sunt ultimii din Uniune. Suntem depăşiţi la acest capitol chiar şi de vecinii bulgari.
Nivelul de trai în România este la jumătate faţă de media europeană. În Germania, unde resursele sunt apropiate de ale noastre, indicele nivelului de trai este de 121%.
Însă preţul mâncării nu este la fel de scăzut în România, precum nivelul de trai, ci reprezintă cam de două treimi din media europeană.
Citeşte mai multe despre: resurse naturale petrol gaze carbune
Românii sunt săraci, într-o ţară bogată. Nivelul de trai este penultimul între statele Europene. În schimb, când vine vorba despre resurse, România este printre primele. Petrolul, gazele naturale şi cărbunele sunt doar câteva dintre bogăţiile cu care ţara no