Îndrăgitul comentator sportiv Cristian Ţopescu vorbeşte pe larg despre cariera sa în hipism, trecerea în televiziune, suspendările repetate de către conducerea ţării, dar şi despre şansele României în barajul cu Grecia.
Cristian Ţopescu are peste 40 de ani de activitate jurnalistică în lumea sportului şi în prezent s-a întors la prima dragoste, Televiziunea Română, unde este consilier al directorului general, pe parte de probleme editoriale. Îşi aminteşte cu drag de prima competiţie de hipism şi este de părere că sportul nu trebuie să lipsească din viaţa niciunui copil. S-a distanţat de fotbal acum 19 ani şi este dezamăgit de senzaţionalismul pe care îl abordează presa când vine vorba de sport, îndeosebi în privinţa fotbalului.
Aţi practicat hipismul de performanţă şi aţi triumfat în 2 campionate naţionale de sărituri peste obstacole. De la cine aţi moştenit această pasiune?
Tatăl meu a fost un călăreţ de valoare internaţională, a participat la jocurile de la Berlin din 1936, unde un călăreţ român a câştigat medalia olimpică de argint, iar echipa României era una dintre cele mai bune din lume. Şi mi-a transmis dragostea pentru cai, aceste animale, care am constatat mai târziu că sunt mai bune şi mai prietenoase decât oamenii. Dragostea pentru cai am transmis-o şi eu copiilor mei, fiecare dintre ei s-a aflat în şaua unui cal. Mezinul familiei a debutat în concursurile de juniori la sărituri. Cele 2 campionate naţionale le-am câştigat cu 2 cai cu nume, zic eu, frumoase, Gelu şi Răsunet, în 1960 şi 1962. Reprezentam atunci echipa clubului Steaua, club în care am activat, de altfel, mulţi ani până când m-a răpit televiziunea.
"Se spune printre bătrânii călăreţi că un tânăr care vrea să ajungă un campion se cunoaşte în momentul în care suferă prima dată o căzătură, dacă se scoală şi trage o înjurătură printre dinţi şi se urcă din nou pe cal, ăla va