Anul trecut, un studiu al PMR arăta cum piaţa autohtonă de suplimente alimentare şi vitamine a crescut în ultimul an cât alţii în şapte, cu circa 25%, ajungând la 250 de milioane de euro. Între timp, pe plan internaţional apar studii clinice care demonstrează că aceste ajutoare nutritive pot fi dăunătoare sau în cel mai bun caz fără efect, în timp ce pe plan naţional se pune problema unui mai bun control asupra reclamei excesive care se face pentru aceste produse.
Cea mai saturată piață din acest punct de vedere este Cehia, în timp ce România oferă cele mai mari perspective de creștere, arată studiul PMR. Rata de creștere anuală a pieței de suplimente din Cehia este de 3,5%, tocmai pentru că aici este cea mai mare saturaţie de astfel de produse farmaceutice.
În România se consumă, anual, circa două cutii de vitamine pe cap de locuitor, iar valoarea estimată a pieţei românești a suplimentelor nutritive este de 250 de milioane de euro, iar piaţa ar urma să se dubleze în următorii cinci ani. La acest moment, numărul produselor de acest tip comercializate legal în România este de 18.000 şi nici această piaţă nu este ocolită de falsuri.
De multe ori, beneficiile înscrise pe etichetă s-au dovedit a fi mincinoase, aşa că pe 14 decembrie 2012, UE a definit o listă de mențiuni permise pe etichetele suplimentelor alimentare alimentare. Drept urmare, după verificări, au fost găsite peste 1.700 de menţiuni mincinoase şi doar 200 conforme cu realitatea.
Un raport realizat de Agenţia Americană pentru Cercetare şi Calitate în Sănătate din 2006 a concluzionat după mai multe studii clinice că administrarea regulată a vitaminelor şi suplimentelor nu are efecte însemnate în ceea ce priveşte prevenţia în bolile cardiovasculare, cancer, cataractă etc. Raportul notează însă că administrarea de suplimente şi vitamine are efecte bune în cazul unei populaţii subnutri