Pe 14 noiembrie, cu o zi înainte de începerea Postului de Crăciun, se sărbătoreşte Lăsatul Secului. Această zi se petrece în familie, cu mâncare şi băutură. Din 15 noiembrie, se intră în Postul Crăciunului, astfel că 40 de zile creştinii vor consuma produse de origine vegetală. Se spune că lăsatul secului este mai întâi de toate un îndemn la reculegere, la reînnoirea vieţii prin lăsarea păcatelor şi a preocupărilor deşarte şi prin întoarcerea spre Dumnezeu.
Cuvântul “sec”, din sintagme precum „lăsatul secului” sau „mâncare de sec” se înţeleg a fi fără grăsime, de post. „Lăsatul secului” ar însemna începutul vremii de sec, lăsatul postului. În cântările bisericeşti de post se spune că: “Ziua postului părăsire de păcate să-ţi fie, suflete, şi către Dumnezeu plecare şi apropiere”.
În tradiţia populară, Lăsatul sau Lăsata Secului este şi prilej de petrecere. Încă mai există obiceiul, păstrat mai ales în lumea satului, ca rudele să se întâlnească şi să petreacă în seara dinaintea primei zile de post. Toţi mesenii beau şi mănâncă pe săturate. Lăsatul Secului este şi prilej pentru unele practici magice, astfel dacă fetele reuşesc să ţină în această zi post negru, se spune că imediat după Paşte se vor mărita. În această zi, vrăjitoarele taie nuiele de alune, pe care le vor folosi în descântecele de dragoste.
În 15 noiembrie, creştinii încep Postul de 40 de zile, care precede marele praznic al Naşterii Domnului – Crăciunul. Postul reprezintă timp de rugăciune, căinţă şi mărturisire a păcatelor de înfrânare, răbdare şi mai ales de iertare. Din punct de vedere al alimentaţiei, este un post mai uşor faţă de cel al Paştelui, fiind mai multe zile în care poate fi consumat peşte. Astfel, se poate mânca peşte şi preparate din peşte în toate zilele de sâmbătă şi duminică cuprinse între 21 noiembrie şi 20 decembrie inclusiv:
- pe 21 noiembrie, de sărbătoarea I