Mii de vrânceni suferă de diabet zaharat, iar de la începutul acestui an, 60 de persoane au fost diagnosticate cu diabet zaharat. Medicii diabetologi din județ ne-au precizat că 10.600 vrânceni suferă de diabet, 60 având vârste sub 18 ani. De asemenea, doi copii cu vârste sub 2 ani sunt în evidențele medicilor de specialitate.
Astăzi, în întreaga lume se serbează Ziua Mondială a Diabetului, prilej cu care specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea atenționează asupra riscurilor îmbolnăvirii prin diabet zaharat, care, alături de alte boli grave, respectiv afecţiuni cardiovasculare ori cancere, se află pe primele locuri în topul morbidității și mortalității mondiale. Sloganul campaniei din acest an este „Înțelege diabetul, preia controlul”, iar scopul este acela de a informa populația cu privire la importanța adoptării unui stil de viață sănătos, mai exact mișcare zilnică, nutriție corectă, controlul greutății.
Diabetul, boala care nu doare
Specialiștii DSP trag un semnal de alarmă asupra faptului că riscul de a face diabet depinde de mai mulți factori, printre care vârsta, antecedentele familiale, greutatea corporală, ponderea activității fizice în programul zilnic, alimentația, fumatul. Aceștia avertizează că diabetul poate afecta persoane de orice vârstă și că este foarte important ca boala să fie descoperită la timp. Diabetul zaharat este o boală cronică netransmisibilă, caracterizată prin nivele crescute ale glucozei în sânge (hiperglicemie).
Odată apărut, diabetul durează toată viața, necesitând schimbarea stilului de viață și monitorizarea periodică a valorilor glicemiei. Speranța de viață a bolnavului de diabet este cu 5-10 ani mai mică, din cauza complicațiilor severe ce pot apărea atunci când valorile glicemiei nu sunt ținute sub control. Diabetul zaharat este o boală care „nu doare” și poate evolua