Ministrul Mediului consideră că prima dată trebuie să ceri corectitudine autorităţilor, apoi cetăţenilor. Nemţenii vor rămâne doar cu modificarea tarifelor la gunoi impuse prin MasterPlanul judeţean.
Taxa de gunoi, care ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014 şi ar fi scumpit considerabil tariful pentru fiecare locuitor, va deveni aplicabilă de la 1 ianuarie 2017. Documentul care ar fi scumpit gunoiul românilor este Ordonanţa de Guvern nr.31/2013, adoptată de Executiv în luna august, la recomandarea Curţii Europene de Conturi.
Aflat în vizită în judeţul Neamţ, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice a spus că autorităţile trebuie să pună la punct tot ce ţine de managementul deşeurilor şi abia apoi se poate impune o taxă populaţiei. “La această ordonanţă s-a făcut un amendament în Parlament în ceea ce priveşte amânarea termenului de la 1 ianuarie 2014 la 1 ianuarie 2017, pentru a nu creşte sarcina de plată pe umerii cetăţeanului. O creştere a cuantumului taxării se reflectă direct în buzunarul cetăţeanului. Până când România nu va avea implementat corect sistemul de management integrat al deşeurilor, cetăţeanul nu are de ce să fie penalizat”, a afirmat Rovana Plumb.
Scopul acestei taxe este acela de a-i determina pe români să colecteze selectiv deşeurile, astfel încât să crească gradul de reciclare. Însă, la acest moment, legislaţia nu oferă un sprijin real celor care vor să recicleze gunoaiele colectate selectiv de la populaţie. Mai mult, în unele judeţe nici nu există un masterplan referitor la managementul integrat al deşeurilor.
“De la Senat a venit amendamentul care vizează amânarea introducerii taxelor pentru depozitarea gunoiului menajer, iar proiectul se află acum la comisia aferentă din Camera Deputaţilor. Cel mai probabil, acest amendament va fi păstrat, fiindcă vine în sprijinul populaţiei”, a declarat deputatul