ANAT cere autorităţilor din turism ca toţi cei care organizează servicii de călătorie, inclusiv profesorii şi preoţii, să fie obligaţi să deţină licenţe de turism, iar capitalul social minim pentru înfiinţarea unei agenţii de turism să crească de la 200 de lei la 25.000 de lei.
"ANAT cere ministerului pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri, precum şi Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT) să introducă obligaţia ca toţi operatorii care oferă servicii de călătorie sau pachete turistice, în mod clasic sau online, să deţina licenţă de turism şi să urmeze aceleaşi reguli cu agenţiile. Ne referim la firmele de organizare de evenimente, profesori, prelaţi, site-uri cu cupoane de reducere etc", a declarat Lucia Morariu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). Totodată, ANAT solicită majorarea capitalului social minim pentru înfiinţarea unei agenţii de turism, de la 200 de lei la minim 25.000 de lei pentru o agenţie detailistă şi 100.000 de lei pentru un turoperator.
Altă solicitare este asigurarea sumelor avansate de client pentru călătorii prin instrumente financiare alternative, precum poliţe de asigurare, scrisori de garanţie bancară şi/sau contribuţii la un fond naţional de garantare a călătoriilor cu scop turistic. Asociaţia solicită autorităţilor din turism şi majorarea sumelor obligatorii a fi asigurate la 250.000 de euro pentru turoperator şi 50.000 de euro pentru detailişti şi introducerea asigurării facultative pentru acoperirea 100% şi imediat a riscului de insolvabilitate. În prezent, turoperatorii sunt obligaţi să asigure o sumă de 50.000 de dolari, iar o agenţie detailistă 10.000 de dolari. "ANAT urmăreşte protecţia reală a clienţilor agenţiilor de turism şi consolidarea unei pieţe reglementate şi concurenţiale de comercializare a pachetelor de servicii de călătorie. Nu mai avem voie să îi minţim frumos pe clienţi, nu