Uniunea Europeană a acordat Chişinăului o nouă tranșă de peste 11 milioane de euro dintr-un ajutor mai amplu pentru reforma sectorului energetic.
Cu aproape două săptămâni înainte de summitul Parteneriatului estic de la Vilnius, unde Ucraina ar urma să semneze Acordul de asociere și cel de liber-schimb cu Uniunea Europeană, compania Naftogaz de la Kiev a oprit importurile de gaz din Rusia. Totodată, surse din cadrul Gazprom sunt citate de presa internaţională afirmând că aprovizionarea cu gaz a Europei prin Ucraina nu a fost afectată. Mai mulţi politologi de la Kiev şi Chişinău sunt de părere că asistăm la începutul unui nou „război al gazelor” între Ucraina şi Federaţia Rusă. Cum este văzută disputa de autorităţile de la Chişinău, aflăm din relatarea Dianei Răileanu:
Cu degetele încrucişate, semn universal al speranţei şi norocului, membrii Guvernului de la Chişinău nădăjduiesc că neînţelegerile între Ucraina şi Rusia pe subiectul gazelor naturale nu vor afecta tranzitul de metan spre Europa, inclusiv Republica Moldova. Vicepremierul Valeriu Lazăr e de părere că reprezentanţii sectorului energetic din ambele state sunt prea înţelepţi pentru a lăsa populaţia din mai multe ţări fără gaze, la început de iarnă. În plus, explică Valeriu Lazăr, Republica Moldova are contract direct cu Gazpromul, document care prevede furnizarea şi tranzitarea gazului spre Bulgaria, apoi Turcia şi câteva ţări din Balcani:
Valeriu Lazăr x Valeriu Lazăr „Noi avem nevoie unii de alţii: ei au nevoie de noi pentru a tranzita, noi avem nevoie de ei pentru a furniza sigur Republica Moldova cu gaze naturale. Deci, vom continua cu ei dialogul în măsura în care să-i convingem că acţiunile Republicii Moldova şi investiţiile pe care le facem pentru a ne asigura surse alternative nu înseamnă nici pe departe că noi facem ceva împotriva cuiva. Noi ne securizăm livrările,