Transportatorul naţional de gaze naturale Transgaz a obţinut în primele nouă luni ale acestui an un profit net de 159,4 milioane de lei, în scădere cu 37,2% faţă de acelaşi interval din 2012, potrivit raportului companiei.
În acelaşi timp, veniturile au urcat cu 5,2%, ajungând la 1,07 miliarde de lei.
'Creşterea veniturilor s-a datorat în principal unui tarif de rezervare capacitate mai mare faţă de perioada similară a anului anterior. S-au înregistrat scăderi la veniturile din serviciile de tranzit internaţional al gazelor datorate unui curs mediu de schimb lei/euro, respectiv lei/dolari mai mic decât cel realizat în aceeaşi perioadă a anului anterior. Veniturile financiare au scăzut pe seama diminuării depozitelor bancare ale societăţii', se precizează în raport.
Cheltuielile au fost şi ele mai mari cu 16,4%, până la 824,3 milioane de lei, şi au fost influenţate în principal de instituirea impozitului pe monopolul natural din sectorul energiei electrice şi al gazului natural, conform unei ordonanţe intrate în vigoare în luna februarie.
'Cheltuielile financiare au înregistrat o depăşire de 98,221 milioane de lei pe seama provizionului pentru deprecierea activelor financiare (110,6 milioane de lei), reprezentând contribuţia Transgaz la capitalul social al Nabucco Gas Pipeline International GmbH, constituit ca urmare a neselectării proiectului Nabucco Vest ca rută de transport a gazelor naturale', se mai arată în raport.
Oficialii Transgaz precizează însă că au făcut economii la cheltuielile cu achiziţia gazelor pentru consumul propriu tehnologic.
Transportatorul naţional de gaze Transgaz este deţinut în proporţie de 58,5% de statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice. Fondul Proprietatea deţine 14,9%, iar restul acţiunilor sunt cotate la Bursa de Valori Bucureşti.