Este o toamnă deosebit de activă pentru Europa de Est. În timp ce Uniunea Europeană pregăteşte pentru 28 şi 29 noiembrie un summit la Vilnius cu ţările Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina), Moscova încearcă prin toate mijloacele să deraieze relaţiile UE cu fiecare dintre aceste ţări pentru a le atrage în noul său proiect hegemonic, Uniunea Economică Euroasiatică.
În timp ce lumea întreagă dă drept sigur declinul european, Rusia nu precupeţeşte niciun efort pentru a evita orice avans al UE spre spaţiul postsovietic, scrie cotidianul spaniol „El Pais“, preluat de agerpres.ro. Veriga cea mai slabă a cedat în septembrie. Este vorba de Armenia, a cărei economie este amplu controlată de Rusia. Erevanul avansase destul de mult în negocierile cu UE, dar Rusia a reuşit să-şi impună argumentele, iar Armenia şi-a anunţat intenţia de a se alătura Uniunii Euroasiatice.
Mai puţină influenţă are Moscova în Azerbaidjan, dar în acest caz nu trebuie să facă mari presiuni: contractele de gaz dorite de Europa şi aşa numita „diplomaţie a caviarului“, ce constă în cumpărarea de cadouri la zeci de parlamentari occidentali pentru a contracara criticile împotriva regimului, ajută Baku să obţină ce vrea de la UE fără să facă vreo concesie semnificativă.
Până acum, Georgia şi Republica Moldova au fost cele mai explicite în europenismul lor. Însă noua putere de la Tibilisi nu îşi ascunde intenţia de a-l trimite la închisoare pe preşedintele Saakaşvili când i se va încheia mandatul. Rusia, spre deosebire de UE, a dat de înţeles că acest lucru nu reprezintă un impediment pentru intrarea Georgiei în Uniunea Euroasiatică.
Republica Moldova se teme că presiunile ruse vor creşte după ameninţările împotriva exporturilor sale şi gluma răuvoitoare făcută la Chişinău de vicepremierul rus Dimitri Rogozin,