Sunt persoanele de peste 40 de ani date afară pentru că au devenit prea calificate, deci prea scumpe?
Discriminarea la angajare pe criteriul vârstei este interzisă prin lege în Republica Moldova. Dar aproape imposibil de depistat, deşi mulţi cred că este un fenomen larg răspândit. Ca în restul Europei. Se uita angajatorii mai mult decât trebuie la vârsta candidaţilor? Sunt persoanele de peste 40 de ani date afară pentru că au devenit prea calificate, deci prea scumpe? Probleme discutate astăzi la un club de presa organizat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice:
„Angajăm contabili cu vârsta de până la 35 de ani” sau „angajăm chelneri cu vârsta cuprinsă între 20 şi 30 de ani”, „locuri de muncă pentru tineri” - probabil fiecare a întâlnit cel puţin o dată asemenea anunţuri de angajare care limitează vârsta candidaţilor, astfel încălcând flagrant legislaţia în vigoare. În alte cazuri, tinerilor li se refuză un post de lucru, din motive lesne de presupus - nu au stagiu de muncă şi experienţă acumulată. Pe de altă parte, fără a ţine cont de experienţă şi calificare unii patroni refuză să angajeze persoanele trecute de 40 de ani, dar şi cele ajunse la vârsta de pensionare. Directorul adjunct al Agenţiei de ocupare a forţei de muncă, Raisa Dogaru, spune că mai puţin dorite pe piaţa muncii sunt persoanele de vârstă pre-pensionară:
„Mai dificil se angajează în câmpul muncii persoanele de vârstă pre-pensionară. Există probleme când au loc disponibilizări, într-adevăr pot nimeri persoanele din această categorie. Atunci când au loc disponibilizări în masă noi prestăm nişte servicii de preconcediere. Noi informăm cetăţenii care urmează să fie disponibilizaţi despre faptul că chiar dacă nimeresc în şomaj, să cunoască că există instituţia şi că nu s-a terminat chiar totul cu acest loc de muncă.”
Raisa Dogaru spune că atunci când rec