Oficial, Kievul susţine că este hotărât să-şi menţină traseul către integrarea europeană. Însă deciziile din ultimele zile ale liderilor ucraineni arată că vor, mai degrabă, o amânare a planurilor de asociere cu UE.
Peste două săptămâni, Ucraina va semna, la summitul de la Vilnius, acordul de asociere şi de liber schimb cu Uniunea Europeană. Acesta este mesajul oficial transmis în unanimitate de toate palierele de conducere de la Kiev, poziţie ce a adus laolaltă puterea şi opoziţia. Însă acţiunile şi deciziile luate în ultimele zile de guvernanţii ucraineni indică mai degrabă contrariul.
Miercuri a expirat termenul limită impus de UE pentru adoptarea în parlament a unui pachet-cheie de legi pentru reformarea Justiţie. Una dintre aceste legi vizează cazul deţinuţilor din Ucraina care au nevoie să fie transportaţi în străinătate pentru a primi îngrijiri medicale în cazul în care medicii recomandă acest lucru.
Practic,această lege ar permite transportarea fostului premier Iulia Timoşenko în Germania pentru tratament. Eliberarea Iuliei Timoşenko a devenit , astfel condiţie pentru semnarea acordului de asociere la summitul care va avea loc pe 28-29 noiembrie.
Parlamentarii ucraineni au încheiat însă şedinţa extraordinară de ieri cu o amânare a votului şi fără niciun fel de mesaj privind faptul că au încălcat termenul stabilit de Bruxelles. Singurele reacţii au venit de la opoziţie, care a cerut trimişilor speciali ai UE în Ucraina pentru monitorizarea cazului Timoşenko să nu redacteze încă un raport final negativ.
Aleksander Kwasniewski, fost preşedinte al Poloniei, şi Pat Cox, fost preşedinte al Parlamentului European, trimişii speciali, trebuie să înainteze săptămâna viitoare raportul final. Semne similare de întrebare ridică şi faptul căunul dintre avocaţii fostului premier a fost reţinut de poliţie.
@N_