Compania Davo din capitală a obținut o finanțare de 500.000 de euro ca participant într-un proiect european de amploare care își propune să reducă numărul infecțiilor dobândite în spital. Proiectul s-a finalizat cu un proiect pentru construcția unui prototip al unei mașini industriale menite să producă textile antibacteriene cu efecte dovedite în prevenirea infecțiilor intraspitalicești.
Compania Davo din București a utilizat fondurile Uniunii Europene pentru a dezvolta o linie pilot de produse textile medicale pe suprafața cărora sunt depuse, prin procese sonochimice (știința care se bazează pe efectele chimice ale ultrasunetelor), substanțe antibacteriene. Deşi compania este specializată în importul şi distribuţia de echipamente de tipărit şi finisat, în anul 2006 firma s-a implicat şi în activitatea de cercetare prin aplicarea pentru un proiect cu finanţare europeana din cadrul FP6, numit LIDWINE "Textile medicale multifuncţionale pentru prevenirea ranilor şi îmbunatăţirea vindecării ranilor".
În momentul de fata, firma participa la acest un proiect din FP7, SONO,pentru care a primit finanţarea de 500.000 de euro, numit "O linie pilot pentru textile medicale antibacteriene şi antifungice bazate pe un proces ultrasonic".
„Am fost foarte fericiți pentru oportunitatea de a fi parte din acest proiect ce are un impact pozitiv asupra sănătății oamenilor menit să reducă semnificativ costurile spitalizării”, a declarat Daniela Anton, director general Davo și expert în industria textilă.
Problema infecțiilor dobândite în spital, la care experţii încearcă să găsească o rezolvare, este una majoră în Europa, care produce efecte negative şi în bugetele de sănătate. Astfel, aceste infecţii extind durata de spitalizare a unui pacient cu o medie de aproximativ opt zile, crescând astfel cu 10 milioane numărul anual de pacienți din spitalele din E