Cele două instituţii colaborează pentru punerea la punct a primei apariţii, în noua formulă, a corului şi fanfarei de copii.
Școala Gimnazială din localitatea Gherăeşti derulează un proiect intitulat “Magia instrumentelor muzicale”, realizat în colaborare cu biserica romano-catolică din localitate şi Școala de Arte “Sergiu Celibidache” din Roman. “Colaborăm cu şcoala pentru a da posibilitatea copiilor să studieze un instrument. În câteva luni, acest proiect trebuie să dea roade”, a spus părintele Daniel Ghiţiu, parohul bisericii din Gherăeşti. Prima activitate cu public a noii fanfare este programată pe 26 decembrie, într-un spectacol organizat de şcoala şi biserica din localitate.
Parohul Isidor Mocanu, părintele fanfarei din Gherăeşti
Iniţiativa formării unei fanfare la Gherăeşti a aparţinut părintelui Isidor Mocanu, trecut la Domnul în acest an, un om care a sfinţit locul. Preotul Mocanu a făcut o vizită la Școala de Arte din Roman, unde a discutat cu profesorii de muzică despre intenţia sa. Acesta a pus, în 1999, bazele unei formaţii de instrumentişti formată din elevii de la şcolile din comună. Donaţia făcută de Ministerul Culturii din Germania constând în 40 de instrumente – trompetă, flaut, corn, vioară, nai -, apreciate la 200.000 de euro, a rezolvat partea logistică a proiectului iniţiat de părintele Mocanu. Conducerea fanfarei a fost încredinţată profesorului Iulian Tiron, care venea săptămânal la Gherăeşti pentru a-i iniţia pe membrii fanfarei. Cei 30 de instrumentişti au început să apară în public la diverse evenimente locale şi diecezane, dar şi în Franţa, în localitatea Bains-sur-Oust, cu care comuna Gherăeşti a fost înfrăţită.
Din fanfara şcolii şi bisericii, în formaţie de profesionişti
Bucuria celor implicaţi în acest proiect este umbrită în fiecare an de plecarea copiilor la licee, facultăţi sau în ţările unde părinţii