Facultatea de Chimie, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj, a fost premiată pentru inovaţie datorită invenţiei sângelui artificial care a avut ecouri şi în presa internaţională, în cadrul celei de-a doua ediţii a Galei “Ce se întâmplă, doctore?”, organizată de revista cu acelaşi nume.
Cercetărorul clujean Radu Silaghi-Dumitrescu, inventatorul “sângelui artificial”, a primit aseară, la Gala „ce se întâmplă, doctore?“, în numele echipei, un premiu simbolic pentru recenta invenţie.
„Acest premiu este prima recunoaştere oficială a invenţiei. Premiul contează foarte mult pentru echipa de cercetări clujeni, nu doar pentru mine. Orice atenţie, orice recunoaştere contează. E un exemplu şi pentru ceilalţi cercetători din ţară care lucrează la proiecte şi mai interesante decât al nostru“, a declarat, pentru „Adevărul“, Radu Silaghi-Dumitrescu.
Radu Silaghi-Dumitrescu împreună cu echipa de cercetători pe care o conduce au creat, după 6 ani de studiu, sânge artificial. Soluţia creată în laborator conţine apă, săruri şi o proteină - hemeritrina, extrasă din viermii marini, iar în unele preparate se adaugă albumina, o altă proteină, ca agent de protecţie împotriva agenţilor de stres.
Ceea ce şi-au propus cercetătorii de la UBB este să găsească un înlocuitor al sângelui care să permită organismului, pentru câteva ore sau pentru o zi să funcţioneze până când îşi regenerează propriul sânge cu toate celelalte funcţii. Scopul final al experimentelor este crearea unui sânge artificial instant, sub formă de praf, nefiind nevoie de o depozitare în frigider.
Gala "Ce se întâmplă, doctore?", aflată la a doua ediţie, şi-a propus să-i celebreze prin premii pe cei care generează schimbare în societatea românească.
Revista "Ce se întâmplă, doctore?" a aniversat, aseară, 8 ani de existenţă, iar invitaţi la eveniment au fost
personalităţi din domeni