Comisia speciala constituita de Parlament si-a dat verdictul. Proiectul de lege prezentat de Guvernul Ponta a fost respins. Urmeaza probabil un vot asemanator in plenul Parlamentului. Dar proiectul in sine, cel pe baza de cianuri, va fi el oare ingropat definitiv? Greu de crezut. Gold Corporation se va bate in continuare.
Oficialii Gold Corporation au anuntat in repetate randuri, atat prin canalele guvernamentale, cat si in mod direct, ca in cazul in care nu va incepe, intr-un termen rezonabil, exploatarea aurului in baza proiectului preconizat, vor actiona statul roman in judecata. Atat prim-ministrul, cat si ministrul Marilor Proiecte, la randul lor, i-au avertizat pe parlamentari ca respingerea proiectului de lege ar putea atrage dupa sine un proces la Washington impotriva statului roman si penalizari care se pot ridica la miliarde de dolari. Cum poate fi tradusa o asemenea intentie?
Intr-un singur fel. Gold Corporation nu se lasa batuta. Ceea ce inseamna ca prima tentativa va fi aceea de a obtine, pe alte cai, dreptul de a declansa operatiunile de exploatare, respectiv prin intermediul unor reprezentanti ai Guvernului, favorabili acestuia. Unii dintre ei fiind tinte ale unei intense si costisitoare activitati de lobby. Daca acest lucru se va intampla, atunci nu este deloc exclus ca cele sase legi pe care proiectul le incalca – motiv pentru care a si fost nevoie de un nou act normativ – sa fie, intr-un fel sau altul, modificate. Fie prin ordonante de urgenta care si-ar produce imediat efectul si ar fi supuse dezbaterii in Parlament cu mare intraziere, fie chiar prin intermediul unor proiecte de legi prezentate Parlamentului. Ce se va intampla insa in eventualitatea in care, intr-un timp, cum spuneam, rezonabil, Gold Corporation nu-si va atinge obiectivele?
Punctul terminus al acestui proiect va marca si deschiderea ostilitatilor juridice. Si, i