Tarifele reglementate pentru clienţii noncasnici vor fi eliminate începând cu 1 ianuarie 2014, conform unui calendar de liberalizare agreat de autorități cu Comisia Europeană. Astfel, aceştia trebuie ca până la finele acestui an să îşi încheie noile contracte de cumpărare a energiei cu unul dintre furnizorii din piaţă, la preţuri negociate. Sursa: Reuters
Pe de altă parte, "potrivit prevederilor legale, clienţii noncasnici cu un număr mediu de salariaţi mai mic de 50 şi o cifră de afaceri anuală sau o valoare totală a activelor din bilanţul contabil, conform raportărilor fiscale anuale, care nu depăşeşte 10 milioane de euro, precum şi clienţii casnici, au dreptul să beneficieze de serviciu universal (SU)", a anunţat, într-un comunicat, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Aceasta înseamnă că actualii furnizori de energie electrică, Enel, CEZ, E.ON şi Electrica, sunt obligaţi să se livreze în continuare energie electrică acestor mici consumatori care nu au ales să îşi schimbe furnizorul, în calitate de furnizori de ultimă instanţă.
Preţul de vânzare va fi avizat de ANRE: "Energia electrică consumată de clienţii noncasnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate, va fi facturată la un preţ denumit "CPC", avizat de ANRE, în cazul clienţilor care, în baza documentelor pe care le-au transmis furnizorului de ultimă instanţă (FUI), au dreptul la Serviciul Universal (SU); la un preţ mai mare decât preţul "CPC" în cazul celoralţi clienţi", se arată în comunicat.
Clienţii finali noncasnici care nu au răspuns solicitării FUI, dar care îndeplinesc condiţiile şi doresc să beneficieze de SU, trebuie să transmită - de urgenţă - furnizorului de ultimă instanţă cu care au încheiate contracte de furnizare, documentele care atestă încadrarea în această categorie.
"Clienţii care nu au dreptul