Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) somează Ministerul Sănătăţii să actualizeze lista de medicamente, rămasă aceeaşi din 2007 încoace. Preşedintele FABC, Cezar Irimia, a declarat că până şi în Bulgaria listea de medicamente a fost actualizată anul acesta. Sursa: VLAD STĂNESCU
Suntem pe primul loc în Europa la cancerul de col uterin, femeile din comunităţile rome nu ajung în viaţa lor la medic, iar din 2009 încoace mortalitatea prin cancer s-a dublat în ciuda eforturilor şi a campaniilor făcute, a declarat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.
Irimia a mai spus că deşi e un lucru bun că nu mai sunt liste de aşteptare la medicamente, mai sunt multe de făcut pentru ca bolnavii de cancer să beneficieze de un tratament egal cu al altor bolnavi din celelelate ţări ale UE. "Aşteptăm reactualizarea listelor de medicamente, reactualizare care nu s-a mai făcut din 2007. Până şi în Bulgaria, ţară cu care ne comparăm foarte des, această reactualizare s-a făcut de câteva ori în acest interval, ultima oară, anul acesta", a spus Irimia.
60 de milioane de decese prin cancer în fiecare an
Dr. Mihai Geantă, a adus în discuţie un studiu pe cancer al Universităţii din Lyon pe oncologie potrivit căruia din cauza acestei maladi mor anual 60 de milioane de persoane."Numărul de cazuri de cancer s-a dublat în ultimii 25 de ani, iar predicţia pentru 2030 este o nouă dublare. Jumătate din bolnavii de cancer nu apucă vârsta de 60 de ani, iar o cincime din decese apar la copiii cu vârsta mai mică de 5 ani", a explicat dr. Geantă.
Potrivit studiului citat mai sus, factorii declanşatori ai cancerului sunt fumatul, dieta şi sedentarismul şi nu cauzele genetice în primul rând aşa cum cred cei mai mulţi pacienţi. "90% din cazurile de cancer apar din cauza comportamentului inadecvat", a explicat dr. Geantă.
Dr.