Gusturile de acasă îi influențează și preparatele de la concursul gastronomic difuzat de Antena1
Pe tânărul bucătar Veres István din Târgu Secuiesc îl știe deja o țară întreagă, fiind unul dintre concurenții emisiunii Top Chef, difuzată de postul de televiziune Antena 1. Ne-a povestit în cadrul unui interviu în exclusivitate cum i se pare această experiență, de când gătește și ce planuri de viitor are.
– Ce te-a atras la Top Chef, de ce te-ai înscris la această emisiune și cum ți se pare această experiență?
– Am urmărit primul sezon de Top Chef şi mi-am propus ca la sezonul doi să mă înscriu, pentru că mi s-a părut a fi un concurs de nivel înalt şi eram sigur că pot face faţă. Până acum am câştigat multă experienţă, încredere şi mulţi prieteni. Cu toate că eram sigur că vreau să trăiesc experienţa Top Chef, nu pot să nu recunosc că am stat vreo câteva ore să cântăresc decizia înscrierii.
– Când ai început să gătești şi de ce?
– Aş putea spune că m-am născut în bucătărie, pentru că de mic am stat pe lângă părinţii mei în restaurantul pe care îl deţin. Tatăl meu lucrează în domeniu de aproape 40 de ani. Bazele însă le-am învăţat de la mama mea, pe care o ajutam la pregătirile pentru sărbători. Cu toate astea, eu cred că până nu intri într-o bucătărie profesională, până nu ai muncit într-un restaurant cu stele Michelin, nu poţi spune că ai gătit în adevăratul sens al cuvântului.
– Povestește-ne prin ce bucătării ai ajuns?
– Am făcut şcoala de artă culinară în Franţa, în celebrul École Gregoire Ferrendie, i se mai spune şcoala Oxford din gastronomie. Aici am avut ocazia să lucrez şi să învăţ meserie de la cei mai mari chefi din Franţa. Nu numai că am învăţat bucătăria franţuzească, dar am avut şi ore de cofetărie, brutărie şi de sommelier.
După şcoală, am muncit în cel mai scump restaurant din Franţa şi, din câte ştiu eu, şi d