Criza din ultimii ani a afectat si piata muncii din Romania, insa cei in cautarea unui job s-au adaptat si au incheiat mai multe contracte de munca temporare. Printre acestia sunt someri, studenti sau chiar inactivi. Vezi in ce domenii isi gasesc cel mai des un post temporar.
“Peste 52.000 de persoane au fost angajate in regim de munca temporara in 2012, cifra reprezentand aproape dublul celei din 2010, cand se inregistrau 29.926 de angajati temporar”, se arata intr-un studiu recent al Asociatiei Romane a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT).
Membrii ARAMT deruleaza, conform estimarilor, circa 70% din activitatile de munca temporara din Romania cu o cifra de afaceri de peste 178 de milioane de euro in 2012, se arata in studiu. Aceasta reprezinta o crestere cu peste 10% fata de anul 2011 si cu 25% fata de 2010.
„Studiul confirma faptul ca tot mai multi angajati considera munca temporara ca o solutie economica si de cariera viabila, raspunzand nevoii ocupationale atat a angajatorilor cat si a fortei de munca, indiferent de nivelul de calificare si studii a acesteia”, a declarat Sorina Donisa, presedintele ARAMT.
“Criza a jucat un rol important pe piata de munca temporara, care s-a dublat anul trecut fata de 2010”, a subliniat Sorina Donisa.
Ea a adaugat ca trendul crescator se pastreaza si in acest an, dar si anul viitor, estimand cresteri de peste 10% atat va cifra de afaceri a companiilor membre ARAMT, cat si ca numar de angajati temporar.
23% dintre angajatii temporar au studii superioare
Majoritatea celor angajati temporar in Romania (46%) au studii medii si 23% au studii superioare.
Un alt procent semnificativ de 20% este reprezentat de studenti si doar 12% provin din randul celor care nu au studii medii (muncitori calificati si necalificati).
Repartizarea