13 noiembrie este Ziua mondialǎ a gentileţei, adoptatǎ de aproximativ 20 de ţǎri, în Franţa fiind celebratǎ pentru al cincilea an consecutiv.
Iniţiativa legatǎ de sǎrbǎtorirea acestei zile este şi ea francezǎ, mai precis revista "Psychologies" a fost la originea ideii, în 2009. Încercǎm sǎ descifrǎm şi noi fenomenul, ce mesaj se ascunde în spatele acestei dorinţe de a promova gentileţea într-o lume, trebuie sǎ recunoaştem, din ce în ce mai violentǎ ?
Am putea rǎspunde la aceastǎ întrebare printr-o ghicitoare: ce nu costǎ absolut nimic şi poate produce efecte enorme în jurul nostru? Ei bine, gentileţea, amabilitatea pot crea o atmosferǎ bunǎ, pozitivǎ, decontractatǎ fǎrǎ ca acest lucru sǎ ne coste bani sau un mare efort fizic sau intelectual. Totul este o problemǎ de voinţǎ, de educaţie, de viziune…
Dacǎ examinǎm semnificaţia termenului gentileţe în dicţionarul explicativ al limbii române dǎm peste urmǎtoarea definiţie: "Gentileţe - purtare, atitudine, faptă gentilă; vorbe amabile, pline de curtenie; amabilitate".
În româneşte se spune "vorba dulce mult aduce". Poate cǎ nu stricǎ să ne gîndim, mǎcar o datǎ pe an, la ce ne-ar aduce o atitudine mai frumoasǎ, mai politicoasǎ, mai caldǎ şi mai umanǎ în relaţiile noastre cu ceilalţi, în ciuda problemelor cu care ne confruntǎm toţi, de la criza economicǎ la cinismul clasei politice şi la vulgaritatea televiziunii.
Cotidianul catolic La Croix dedicǎ un foarte interesant dosar acestui subiect şi subliniazǎ cǎ gentileţea este o valoare moralǎ. Citez din editorialul cotidianului: "Forţa gentileţei rezidǎ exact în capacitatea sa de a contrazice spiritul timpului. Omul gentil nu urmǎreşte nici un avantaj, dar amabilitatea sa devine un act de rezistenţǎ într-o lume marcatǎ de individualism."
Sublimǎ reflecţie, aş adǎuga, pentru cǎ într-adevǎr gentileţea, amabilitatea, politeţea pot devenit arm