Nemulţumiţi de problemele din învăţământul românesc, Consiliul Naţional al Elevilor a decis organizarea miercuri, 13 noiembrie a unei greve japoneze în rândul elevilor la nivel naţional, aceştia urmând să poarte banderole albe, în semn de protest pentru subfinanţarea sistemului educaţional, iar în unele judeţe vor lua parte chiar la marşuri şi acţiuni de protest, alături de studenţi, după orele de curs.
6% din PIB pentru educaţie
Principalele revendicări ale elevilor au în vedere dotarea corespunzătoare a unităţilor de învăţământ, decontarea integrală a cheltuielilor de transport pentru elevii navetişti, adaptarea învăţământului tehnologic la cerinţele agenţilor economici, creşterea alocaţiilor, manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a precum şi revizuirea curriculumului şcolar şi a conţinuturilor manualelor şcolare. ”Educaţia reprezintă o investiţie, nu un cost, fiind cea mai importantă resursă pentru societate. Criza economică, nivelul scăzut de trai, creşterea ratei şomajului în rândul tinerilor, situaţia clasei politice la nivelul ţării reprezintă doar o parte dintre consecinţele neadaptării sistemului educaţional la nevoile socio-economice actuale. Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), structura reprezentativă a elevilor la nivel naţional, trage un semnal de alarmă în privinţa subfinanţării învăţământului românesc şi solicită Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru educaţie”, precizează reprezentanţii CNE.
Grevă amânată în Mureş
Greva elevilor a ocolit judeţul Mureş, ea fiind amânată, cel mai probabil pentru săptămâna viitoare, luni, 18 noiembrie urmând a fi stabilită noua condudece a Consiliului Judeţean al Elevilor, care va decide data exactă a grevei elevilor mureşeni. “Noi nu am organizat o grevă japoneză în judeţ, ea urmând a fi organizată săptămâna viitoare, după schimbarea mandatului actualei conduceri întrucât vo