Comisia Europeanǎ a anunţat deschiderea unei anchete aprofundate asupra economiei germane, acuzatǎ cǎ are excedente comerdiale prea mari. In schimb, Franţa este invitatǎ sǎ-şi accelereze reformele.
Intr-un fel, ambeme ţǎri sunt criticate cǎ pun în pericol echilibrul economiei europene.
Este pentru prima datǎ în istoria Uniunii Europene cǎ Bruxelles-ul se nelinişteşte serios din cauza… unei reuşite economice, mai precis cea a comerţului exterior german. La prima vedere acest fapt poate pǎrea paradoxal, chiar absurd. Este ca şi cum un profesor ar certa în clasǎ un elev pentru cǎ şi-a învǎţat prea bine lecţia în timp ce un altul este admonestat întrucît nu şi-a fǎcut lecţiile.
La o privire mai atentǎ, însǎ, succesul comerţului exterior german ţine de faptul cǎ Berlinul se abţine de la importuri şi nici nu investeşte cît considerǎ Bruxelles-ul cǎ ar trebui. De unde efectul negativ pe ansamblul Europei.
Decizia Bruxelles-ului de deschide o anchetǎ în privinţa economiei germane intervine la douǎ sǎptǎmîni dupǎ ce trezoreria americanǎ a criticat cu virulenţǎ modelul german. Cererea în Germania este anemicǎ iar excedentele sale sunt nefaste pentru Europa, iatǎ, pe scurt, pǎrerea americanilor, neliniştiţi cǎ o Europǎ pînditǎ de recesiune ar putea afecta şi relansarea creşterii economice în Statele Unite.
"Bruxelles-ul acuzǎ Germania cǎ agraveazǎ criza" – am citat titlul sub care cotidianul Le Monde analizeazǎ situaţia economicǎ a Europei.
De fapt, în virtutea mecanismului de alertǎ adoptat în 2011, care prevede o supraveghere macroeconomicǎ, excedentele comericale ale unei ţǎri nu trebuie sǎ treacǎ dincole de procentul de 6 la sutǎ din produsul intren brut, ori Germania afişeazǎ acum cifra de 7 la sutǎ.
Din 2012 încoace, 13 state membre ale Uniunii Europene au fǎcut obiectul unor anchete aprofundate privind situaţia economicǎ, printre