Proiectul care anula transferul atribuţiilor de gestionare a bugetelor curţilor de apel, tribunalelor şi judecătoriilor de la Ministerul Justiţiei la ICCJ, despre care premierul Ponta vorbea încă din 2012 fără însă să fie aplicat, a fost refăcut, alegându-se varianta unei noi amânări, cu încă un an.
Termenul de transfer al acestor atribuţii va fi amânat până în ianuarie 2015, prin ordonanţă de urgenţă.
În varianta iniţială a proiectului era propus ca acest transfer să fie total anulat, pe motiv că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) nu dispune de capacitatea administrativă de preluare a acestora şi nici nu are rolul de a gestiona bugetele instanţelor din România.
Aceasta în condiţiile în care, în vara anului trecut, imediat după preluarea guvernării, premierul Victor Ponta pleda tocmai ca bugetul instanţelor să fie preluat, începând cu 2013, de ICCJ, pentru a elimina "un tip de influenţă asupra instanţelor" practicat de fostul guvern.
"Voi susţine încă din acest an, dacă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are şi mă anunţă că are logistica necesară, voi susţine trecerea bugetului justiţiei către instanţa supremă. Nu cred că metoda aplicată în ultimii ani de a ţine bugetul la Ministerul Justiţiei, pentru a avea un anume tip de influenţă asupra instanţelor, e o metodă corectă", spunea atunci Ponta, care asigura în acea perioadă interimatul la Justiţie.
"Ne-am asumat ca bugetul instanţelor să fie administrat de ICCJ, tocmai pentru a nu mai fi un instrument al Guvernului", mai afirma Victor Ponta, care amintea faptul că în 2004, când ministru al Justiţiei era Cristian Diaconescu, la negocierile privind închiderea capitorului 24 de negociere cu UE s-a admis ca managementul fondurilor justiţiei să nu mai fie în mâna Executivului.
Luni, agenţia MEDIAFAX a semnalat intenţia autorităţilor de a renunţa însă total la acest transfe