Preotul Filip Crăciun este ultimul supravieţuitor de la Mănăstirea Greco- Catolică din Bixad. Acesta vorbeşte într-un interviu consemnat de preotul Cristian Sabău despre persecuţia securităţii. Preotul susţine că în ’48, protopopul ortodox din Satu Mare a venit la Mănăstire cu un registru şi i l-a pus pe masă, spunându-i: „Cine trece la ortodocşi, e liber. Cine nu, îl mânâncă puşcăria!
Interviul cu ultimul călugăr greco-catolic supravieţiutor de la Mănăstirea Bixad, preluat de pe site-ul greco-catolica.org, este consemnat de preotul Cristian Sabău.
Era in vara lui 2011. Am mers in vizita la Sisesti, la bunul meu prieten, pr. Gabriel Hort, parohul greco-catolic din localitate. Dornic – ca de fiecare data – sa ma faca sa cunosc din bogatiile Maramuresului, mi-a propus sa il vizitam pe pr. Filip Craciun, calugar bazilian care traieste retras in aceasta localitate cu o semnificatie aparte pentru istoria romanilor. Am acceptat bucuros: de parintele monah de la Sisesti auzisem in alte randuri, dar nu am apucat niciodata sa-l vad, sa-l ascult…
A fost de ajuns doar un telefon pentru a ne anunta intentia si pentru a stabili imprejurarile vizitei. Iar cand a venit ziua randuita, ”inarmati” cu aparat de filmat si de fotografiat, impreuna cu pr. Hort, ne-am prezentat la poarta venerabilului parinte.
Ne-a primit sora lui. Am fost introdusi intr-o casa modesta, de tara, dar cu aer primenit si plin de o sobra demnitate; ca atunci cand intri intr-un spatiu in care timpul parca s-a oprit si de undeva, de peste tot, tasneste vesnicia.
Parintele Craciun ne astepta in camera lui. Odaia sa e multifunctionala: slujeste acolo Sf. Liturghie, se roaga, citeste, se odihneste; e ca un atelier in care si-au dat intalnire pentru a lucra cerul si pamantul. Toate sunt inmanunchiate impreuna: printre amintirile vietii, pentru care stau zalog cateva fotografii inramate