Timişoara se poate lăuda cu cel mai mare patrimoniu de monumente istorice din ţară, peste 14.000 de clădiri în cele şase cartiere vechi, însă unele dintre acestea sunt într-o stare avansată de degradare, fie din neglijenţa autorităţilor, fie din nepăsarea proprietarilor.
Cel mai cunoscut caz de clădire de patrimoniu aproape distrusă în ultimii ani este cea a Casei Mühle, pentru care timişorenii au ieşit în stradă. Vila aflată la colţul străzii Victor Babeş cu bulevardul Mihai Viteazul, nu a fost revendicată niciodată de urmaşii celui mai important florar din Imperiul Austro-Ungar, Wilhelm Mühle . Aşa se face că cel care au locuit acolo în chirie până în anul 1990, un ofiţer de Securitate - conform unei surse din Primăria Timişoara - a cumpărat casa pe legea 112. După ce a cumpărat casa cu bani de nimic, proprietarul a găsit repede un client pentru a se îmbogăţi, chiar dacă Legea 112 interzice vânzarea casei cumpărare timp de zece ani. Cei care au avut bani şi erau dispuşi să cumpere Vila Muhle erau membrii familiei de rromi înstăriţi Stancu.
Clanul s-a gândit că vechiul conac, construit acum mai bine de 200 de ani, ar arăta mai bine cu un etaj în plus, iar înainte ca autorităţile să reacţioneze, au început şantierul şi au „ras” acoperişul clădirii istorice. Protestele timişorenilor oprit lucrările şi au scos din amorţire autorităţile locale, însă imobilul rămăsese deja multă vreme fără acoperiş, degradându-se. Acum, Casa Mühle este în continuare în şantier, edilii cerând familiei Stancu să readucă acoperişul la starea iniţială.
Vechiul abator ar fi trebuit să devină mall
Mall-ul de la Abator a rămas în stadiul de proiect încă din 2007 şi, la sfârşitul lui 2009, au fost sistate chiar şi lucrările de restaurare la singura clădire monument rămasă în picioare în acel spaţiu. Terenul (şi imobilul) se află în proprietatea Goldal