Si sa fie un al doilea Ilie Nastase, un copil sarac are sanse minime sa razbeasca in marea performanta din tenis.
O spune, intr-un interviu acordat Ziare.com, antrenorul de tenis Ioan Iovanescu, fost antrenor federal care a lucrat cu nume importante alte tenisului feminin romanesc, intre care Raluca Olaru si Alexandra Dulgheru.
Pana sa ajunga sa confirme, adica el putin 12-13 ani, un jucator trebuie sa reziste singur din punct de vedere financiar, iar costurile sunt foarte mari. Federatia primeste bani foarte putini de la buget, veniturile proprii sunt infime, si banii sunt dirijati mai mult catre cei care au deja rezultate.
Asa ca tot mai putini parinti isi duc copii la tenis, baza de selectie e tot mai mica, se pierd foarte multe talente, unele chiar si dupa ce au inceput sa aiba primele rezultate in anii junioratului, spune antrenorul Iovanescu.
In interviul acordat Ziare.com, Ioan Iovanescu a vorbit despre performanta Simonei Halep, pe care o cunoaste de mica si despre ceea ce o diferentiaza de restul jucatoarelor: "Simona are mental de Federer!"
Ce e in spatele unei victorii ca a Simonei Halep? Nu am sa va intreb de munca, de ea se tot vorbeste. Am sa va intreb de investitie.
O investitie foarte mare. Pana sa ajungi la ea dureaza mult, iar costurile sunt enorme. Tenisul este un sport foarte costisitor dintr-un bun inceput. La 5-6 ani cand incepi tenisul, costurile sunt mai mici - antrenorul, terenul, mingile, niste incaltari.
Odata cu varsta si cu cresterea performantei, costurile cresc insa foate mult. Forta sportivei, a sportivului, creste, loveste mai puternic, deci are nevoie de mai multe rachete. Incepe sa creasca numarul antrenamentelor, echipamentul se uzeaza mai usor. Incepe pregatirea fizica cu un preparator fizic specializat.
La noi in urma cu cativa ani nu e