Bugetul anului 2014, care ar urma să fie discutat astăzi în guvern, ia în considerare o creştere a cheltuielilor totale cu 9,5 mld. de lei comparativ cu acest an, în condiţiile creşterii salariilor şi pensiilor, dar şi ale majorării sumelor alocate investiţiilor spre 40 mld. lei.
Cheltuielile vor fi în 2014 mai mari cu 4,3% faţă de nivelul din acest an, ritmul de creştere fiind devansat de ascensiunea veniturilor, estimată la 5,2%, potrivit raportului la buget.
Cheltuielile de personal urmează să crească de la 46,1 mld. lei la 47,8 mld. lei, continuând să aibă cea mai mare pondere în cheltuielile totale, de 20,7%. Finanţele promit că anvelopa salarială se va încadra în 7,3% din PIB şi va avea un trend descrescător fiind corelată mai bine cu evoluţia productivităţii muncii.
Ministrul bugetului, Liviu Voinea, a declarat recent că bugetul anului 2014 este orientat mai mult spre investiţii şi stimularea creşterii economice.
Pentru a compensa majorările de pensii şi salarii din 2014, guvernul a venit cu o creştere a fiscalităţii în 2014.
Finanţele au decis să reducă cheltuielile cu bunuri şi servicii în 2014, dar ajustarea va fi modestă, nivelul urmând să fie apropiat de suma alocată investiţiilor, de circa 40 mld. lei.
Pe partea de venituri guvernul mizează anul viitor pe o creştere cu 3,6% faţă de nivelul programat iniţial pentru 2013 şi cu circa 5% peste nivelul încasărilor stabilit după a doua rectificare din acest an, în scenariul unei creşteri economice pozitive de 2,2%.
Ministerul Finanţelor a programat o creştere a veniturilor bugetare cu aproape 11 mld. lei în 2014 faţă de 2013, dar ia în considerare şi riscul nerealizării încasărilor bugetare şi propune ca măsură de protecţie reţinerea a 10% din bugetele ministerelor până la cea de a doua rectificare a bugetului din 2014.
„Cauzele care au stat la baza n