În ultimul raport asupra inflaţiei, BNR schiţează cinci provocări semnificative: majorarea accizelor, liberalizarea preţurilor la energie, situaţia economică a UE, politica monetară a Fed, preţurile materiilor prime pe plan extern. S-ar mai putea adăuga, însă, alte cinci: evaziunea asociată majorării taxelor, comprimarea consumului, absorbţia deficitară, fraudarea fondurilor europene, cosmetizările electorale şi sugrumarea investiţiilor.
Anul viitor se anunţă dificil din mai multe puncte de vedere. Vom experimenta încă din start scumpirile în lanţ, propagate de acciza majorată la combustibil, dar şi o tendinţă de creştere a evaziunii, cum se întâmplă de obicei ca reacţie la creşterea fiscalităţii.
Continuă liberalizarea preţurilor la energie, este an electoral, iar paralizia autorităţilor este proverbială în acest din urmă context. Economia europeană, de care depinde în mare măsură cea românească, nu dă semne viguroase de revenire - ba dimpotrivă, de vreme ce săptămâna trecută am asistat la o nouă reducere a dobânzii de politică monetară a BCE, până la 0,25%, minim istoric. De peste Ocean, ieşirea din programul de tipărit bani (quantitative easing), amânată de disputele din jurul aprobării bugetului, ar putea grăbi ieşirile de fonduri speculative din România şi deprecierea leului. Trecem în revistă mai jos principalele ameninţări pentru economie în 2014:
1. Puseu inflaţionist după majorarea accizelor
Majorarea cu 7 eurocenţi/litru a accizei pentru combustibili, dublată de indexarea accizei în funcţie de inflaţie şi nu raportată la cursul de schimb euro/leu, ca până acum, ar putea urca cu 7% preţul combustibililor. Am luat în calcul şi inflaţia de 1,8%, etimată pentru 2013. În paranteză fie spus, dacă indexarea accizei s-ar fi raportat la cursul euro-leu, valabil la 1 octombrie, anul 2014 ar fi fost, în premieră, unul cu ieftiniri. Trebuie ţin