Proiectul bugetului României pe 2014 a fost publicat de Ministerul Finanţelor Publice. Veniturile bugetului consolidat estimate pentru anul viitor sunt de 216,8 miliarde de lei, iar cheltuielile sunt estimate la 231,3 miliarde de lei. Astfel, veniturile vor reprezenta 32,9% din PIB, calculat la 658,6 miliarde de lei, iar cheltuielile vor reprezenta 35,1% din PIB. Bani în plus vor primi Preşedinţia, Parlamentul, Curtea Constituţională, SRI şi ministerele Dezvoltării, Apărării, Muncii şi Educaţiei, în timp ce bugetele Justiţiei, Internelor, Culturii, Sănătăţii, ANI, CSM şi ICCJH vor fi tăiate.
"Acesta este bugetul, nu există discuţii iniţale, există modificări faţă de rectificare, cu asta ne comparăm", a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
"Sumele pentru Sănătate sunt mai mari substanţial, dacă scoatem arieratele, adica 28,3 miliarde de lei, faţă de 27 de miliarde în 2013. La Educaţie nu se ajunge la 6% din PIB, nu are cum pentru că noi nu ne raportăm la PIB, nu împărţim PIB-ul. Noi împărţim cât se colectează plus deficitul. La Educaţie vor veni 9% din cheltuieli, nu din PIB. Se împarte ce se colectează plus un deficit", a mai explicat Voinea.
"Creşterea bugetului pentru Parlament este foarte mică, la Camera Deputaţilor, asta pentru că sunt mai mulţi parlamentari. Apare ca o creştere faţă de bugetul iniţial, dar între timp s-au mai făcut rectificări", a spus ministrul delegat al bugetului.
Revenim cu amănunte.
Proiectul bugetului României pe 2014 a fost publicat de Ministerul Finanţelor Publice. Veniturile bugetului consolidat estimate pentru anul viitor sunt de 216,8 miliarde de lei, iar cheltuielile sunt estimate la 231,3 miliarde de lei. Astfel, veniturile vor reprezenta 32,9% din PIB, calculat la 658,6 miliarde de lei, iar cheltuielile vor reprezenta 35,1% din PIB. Bani în plus vor primi Preşedinţia, Parlamentu