Cea mai mare bazilică romanică din Ardeal, aflată în localitatea bihoreană Tămaşda, care ar putea atrage mii de turişti, este lăsată în paragină.
Bazilica din Tămaşda, o localitatea bihoreană aflată la 70 de kilometri de Oradea, este un monument istoric care are o vechime de peste 900 de ani, fiind cea mai mare biserică romanică din Transilvania, conform Direcţiei Judeţene de Cultură Bihor. Este menţionată pentru prima oară în "Carmen miserabile", o cronică a canonicului Rogerius, care aminteşte că s-a retras aici din calea tătarilor în anul 1241. Rogerius vorbeşte despre distrugerile pe care atât bazilica, dar şi târgul ridicat de coloniştii saşi şi cavalerii teutoni, le-au suferit cu această ocazie.
Arhitectură în stil romanic şi gotic
„Pons Thomae", Tămaşda de azi, avea mai multe biserici, ceea ce denotă existenţa unei aşezări cu siguranţă mai vechi. Se apreciază că la momentul devastării de către hoardele tătare, în anul 1241, târgul avea o vechime de cel puţin 100 de ani. Este o bazilică în construcţia căreia regăsim stilul arhitectural romanic, dar şi stilul gotic, în modelul porţii de la intrare. Construcţia din cărămidă este prevăzută cu o navă centrală şi două laterale, cu cor, absidă semicirculară şi absidiolă.
Până nu de mult, o familie din localitatea bihoreană s-a trezit vecină cu impunătoarea bazilică. Şi cum nimeni nu s-a îngrijit în ultima vreme de ea, Turkosi Rozalia a considerat că e mai bine să-şi lase găinile în zonă. „Găinile trebuie să mămânce iarbă. Nimeni nu a făcut nimic. Nimic nu s-a schimbat. Au săpat, au căutat ceva, au găsit oase pe care le-au curăţat şi le-au pus înapoi. Ar trebui să facă statul român ceva dacă ar avea din ce", spunea anul trecut femeia.
În urma unor apariţii în presă autorităţile s-au sesizat şi au luat măsuri, astfel că acum, găinile nu mi au acces în clădirea monument.
Se amână rest