Guvernul va discuta astăzi bugetul anului 2014, care ar urma să fie orientat mai mult pe investiţii şi stimularea creşterii economice, jumătate dintre ministere urmând să primească mai puţini bani decât în acest an, în timp ce pentru infrastructura de transport, educaţie sau agricultură vor fi alocate sume suplimentare.
Statul va aloca anul viitor un buget total de 13,9 mld. lei (3,1 mld. euro) pentru infrastructura de transport, în creştere faţă de acest an. Creşterea vine după ce în acest an Executivul a tăiat semnificativ sumele alocate pentru proiectele de investiţii din acest sector, deşi România se confruntă cu deficienţe tocmai în domeniul infrastructurii.
Vor primi mai mulţi bani anul viitor ministerele Muncii, Agriculturii, Dezvoltării Regionale, Finanţelor, Apărării, Transporturilor, Mediului şi Ministerul Fondurilor Euro-pene. La „perdanţi“ apar Ministerul Sănătăţii, Afacerilor Interne, Afacerilor Externe, Economiei, Tineretului şi Sportului, Justiţiei, Culturii sau Ministerul pentru Societatea Informaţională.
Bugetul anului 2014 ia în considerare o creştere a cheltuielilor totale cu 9,5 mld. lei comparativ cu acest an, în condiţiile creşterii salariilor şi pensiilor, dar şi a majorării sumelor alocate investiţiilor spre 40 mld. lei.
Cheltuielile vor fi în 2014 mai mari cu 4,3% faţă de nivelul din acest an, ritmul de creştere fiind devansat de ascensiunea veniturilor, estimată la 5,2%, potrivit raportului la buget.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.11.2013
Guvernul va discuta astăzi bugetul anului 2014, care ar urma să fie orientat mai mult pe investiţii şi stimularea creşterii economice, jumătate dintre ministere urmând să primească mai puţini bani decât în acest an, în timp ce pentru infrastructura de transport, educaţie sau agricult