Abordarea schimbărilor climatice la nivelul Uniunii Europene presupune modificări ale strategiei de business pentru companiile care intră sub incidența Schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră în cadrul Uniunii Europene (EU – ETS).
KDF Energy, compania românească prezentă pe segmentul tranzacţiilor cu certificate de emisii de gaze cu efect de seră pe piaţa din România, Bulgaria și Grecia, a identificat principalele provocări pe care a treia fază (2013 – 2020) a acestei scheme le generează pentru operatorii economici. EU-ETS acoperă peste 11.000 de centrale electrice și unități de producție din cele 28 de țări membre UE, precum și din Islanda, Lichtenstein și Norvegia. Spre deosebire de primele două faze, alocările nu mai sunt 100% gratuite. În prezent, pe piața românească, 185 de instalații beneficiază de alocare gratuită pe perioada 2013 – 2020. Pentru anul în curs, alocarea gratuită se ridică la aproximativ 29 de milioane de certificate în România.
Așadar, una dintre provocări se referă la stabilirea alocărilor. Dacă în primele două faze alocările pentru operatori erau stabilite de către statul membru UE prin Planul Național de Alocare (PNA), în această etapă alocarea este stabilită de Comisia Europeană, prin Măsurile Naţionale de Implementare (NIMs).
Apoi, numai o parte din alocarea totală este alocată operatorilor de către statul membru, restul certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (EUA) fiind scoase la licitație prin intermediul Ministerului Finanțelor Publice. Pentru 2013, România are alocate 27,9 milioane de EUA-uri spre licitare, iar în 2014 numărul lor va crește la 35,8 milioane EUA-uri, în timp ce alocările gratuite vor scădea. Pe fondul descreșterii anuale a alocărilor gratuite, operatorii economici vor fi nevoiți să cumpere certificate în licitații, investiție suplimentară care se va