Numărul românilor care lucrează în regim temporar s-a dublat în ultimii doi ani, la 52.000 de persoane, această modalitate de angajare fiind utilizată mai ales de companiile din producţie şi de servicii, potrivit unui studiu al Asociaţiei Române a Agenţilor de Muncă Temporară (ARAMT).
"Studiul confirmă că tot mai mulţi angajaţi consideră munca temporară ca o soluţie economică şi de carieră viabilă, răspunzând nevoii ocupaţionale atât a angajatorilor cât şi a forţei de muncă, indiferent de nivelul de calificare şi studii a acesteia", a declarat, într-un comunicat, Sorina Donisa, preşedinte ARAMT.
Majoritatea celor angajaţi temporar în România (46%) au studii medii, iar 23% au studii superioare. Alt procent semnificativ, de 20% este reprezentat de studenţi şi doar 12% provin din rândul celor care nu au studii medii (muncitori calificaţi şi necalificaţi).
Repartizarea pe grupe de vârstă a angajaţilor temporar în 2012 este relativ eterogenă pentru angajaţii între 21 şi 45 de ani, înregistrând valori cuprinse între 26% şi 30% pentru fiecare grupă de vârstă.
Munca în regim temporar este mai răspândită în producţie (47%) şi servicii (32%), indică studiul ARAMT. Domenii precum agricultura şi administraţia publică ocupă câte 4 procente din piaţa de muncă temporară, construcţiile 3%, iar alte domenii 9%.
În concordanţă cu tendinţa ascendentă a pieţei, numărul de ore lucrate în regim de muncă temporară per angajat a crescut la 927 în 2012, de la 919 ore în 2011 şi 742 ore în 2010, reflectând o cerere şi o utilitate crescute în rândul companiilor angajatoare.
Aproximativ 45% din angajările temporare au o durată de peste 3 luni, 37% durează între 1 şi 3 luni şi 18% sunt pe termen scurt (mai puţin de o lună). Aceste ponderi ale perioadelor de angajare în totalul pieţei de muncă temporară s-au menţinut relativ constante din 2010 până în pre